Το ερχόμενο Σάββατο το 3ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού 

Με στόχο να προβάλει το πώς η ανακύκλωση συμβάλλει θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση του ευ ζην, της ποιότητας της ζωής και της υγείας μας, πραγματοποιείται το ερχόμενο Σάββατο, το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν οι Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού, η Green Dot Κύπρου και τα Συλλογικά Συστήματα Διαχείρισης Συσκευασιών, Μπαταριών Οικιακού Τύπου και Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών, ΑΦΗΣ και Ηλεκτροκύκλωση, στο Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο Λεμεσού (Επίχωση) από τις 10:00 μέχρι 18:00.

Σε διάσκεψη Τύπου το μεσημέρι, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, στην παρουσία όλων των Δημάρχων της Μείζονος Λεμεσού, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως οι Κύπριοι κάνουμε βίωμα μας την ανακύκλωση και όπως αντιληφθούμε τα οφέλη που αυτή φέρνει τόσο για το περιβάλλον, αλλά και για εμάς τους ίδιους.

Η ανάγκη για ανακύκλωση προκύπτει, όπως υπογράμμισε, και από τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις, υποδεικνύοντας πως, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έθεσε ως στόχο την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης από 44% στο 70% μέχρι το 2030, στο Δήμο Λεμεσού το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 6%.

“Ο μέσος Λεμεσιανός παράγει 580 κιλά σκουπίδια το χρόνο και ανακυκλώνει 33 μόνο κιλά και αυτό είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας,  να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό σε αξιοπρεπή επίπεδα”, είπε και πρόσθεσε ότι προγραμματίζεται μια ” εντατική εκστρατεία με πιλοτικά προγράμματα”.

Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι και η αναμενόμενη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Επαρχίας Λεμεσού, στο Πεντάκωμο, επιβάλλει άμεσα την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, αφού ο όγκος των σκουπιδιών που θα καταλήγει στη μονάδα, θα καθορίσει και τα τέλη σκυβάλων.

“Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση και πρέπει να συνεργαστούμε και οι Δήμοι, και οι εταιρείες και τα ΜΜΕ, να πείσουμε τον κόσμο για την ανακύκλωση, γιατί έχουμε μείνει πίσω σαν κυπριακή κοινωνία”, δήλωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού, σημειώνοντας ότι “αν δεν βγούμε επιθετικά, θα αντιμετωπίσουμε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις και πρέπει να μετατεθούν οι προτεραιότητες μας σε θέματα περιβάλλοντος και ανακύκλωσης”.

Αναφερόμενος στο Φεστιβάλ, είπε πως αυτό αποτελεί πλέον θεσμό για τη Λεμεσό και υπέδειξε ότι οι Δήμοι της Μείζονος Λεμεσού ευτύχισαν να είναι από τους πρώτους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης της Green Dot Κύπρου, την οποία συνεχάρη για το έργο που επιτελεί.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Green Dot Κύπρου, Μιχάλης Σπανός ανέφερε πως στόχος του Φεστιβάλ είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα της ανακύκλωσης, με ένα διασκεδαστικό και συνάμα εκπαιδευτικό τρόπο.

Σημείωσε ακόμη πως το Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και η είσοδος και η συμμετοχή στα παιχνίδια είναι δωρεάν.

Είπε ακόμη πως η συνεργασία με τους Δήμους της Μείζονος Λεμεσού είχε σαν αποτέλεσμα, το 2016 να ανακυκλωθούν 7346 τόνοι οικιακών συσκευασιών (άλλες 10,000 τόνοι από τη βιομηχανία), οι περισσότεροι από οποιανδήποτε άλλη χρονιά.

Ο κ. Σπανός τόνισε πως “δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε αφού η λειτουργία του ΟΕΔΑ Πεντακώμου καθιστά επιτακτική την ανάγκη αύξησης των ποσοστών που οδηγούνται για ανακύκλωση”.

Το ΟΕΔΑ αναμένεται να λειτουργήσει μέσα Οκτωβρίου, δήλωσε εξάλλου ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΕΔΑ Πεντακώμου, Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς, Δώρος Αντωνίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου, αφού, μεταξύ άλλων, η λειτουργία του θα σημάνει και το κλείσιμο του σκουπιδότοπου στο Βατί.

“”Είναι ένα έργο σταθμός για την Επαρχία Λεμεσού”, ανέφερε και πρόσθεσε πως “παρά τα μικροπροβλήματα που εντοπίσαμε, πιστεύω πως σιγά σιγά θα τα ξεπεράσουμε, ώστε να προσαρμοστούμε και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες”.

Διαμήνυσε ακόμη πως η προσπάθεια για τη μείωση των απορριμμάτων, που γίνεται από τις Τοπικές Αρχές και όλα τα αρμόδια όργανα, πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα και από τους πολίτες, οι οποίοι όπως υπέδειξε,  πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και ν` αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

Το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού είναι και φέτος αφιερωμένο στην εκστρατεία ενημέρωσης Rethink, η οποία συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Life+ της ΕΕ.

** H είδηση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here