Τα σατιρικά άρματα που αναβιώνουν φέτος στο Καρναβάλι, παραδόθηκαν στο Δήμαρχο Λεμεσού 

Σε ένα εορταστικό κλίμα, με καντάδες, χορό και στην παρουσία των Τοπικών Αρχών, της Βασιλικής Οικογένειας του Καρναβαλιού και πλήθος κόσμου, παραδόθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στο Studio 8  School of Art & Design, τα δυο σατιρικά άρματα του αείμνηστου Κώστα Μαυρογένη, που αναβιώνει και φέτος ο Δήμος της Λεμεσού.

Τα άρματα παραδόθηκαν στο Δήμαρχο Νίκο Νικολαΐδη από το γιο του Κώστα Μαυρογένη, Ανδρέα, ο οποίος ανέλαβε να παρουσιάσει την νέα εκδοχή τους, η οποία ωστόσο παραμένει διαχρονική.

Το πρώτο άρμα, με τίτλο “Τζείνον το γήπεδο που ελέαμεν…” , που αρχικά κατασκευάστηκε το 1969, αναπαριστά έναν τραυματία ποδοσφαιριστή, επαίτη ποδοσφαιρικού γηπέδου για τη Λεμεσό, ο οποίος φοράει στολή με τα τρία χρώματα των Λεμεσιανών ομάδων (Απόλλων, ΑΕΛ, Άρης) , έχει το πόδι του στο γύψο, κρατάει πατερίτσες και προτάσσει με το δεξί του χέρι ένα δίσκο για εισφορές.

“Το Καρναβάλι Λεμεσού νικά τις προεδρικές εκλογές”, είναι το θέμα του δεύτερου άρματος που αναβιώνει φέτος και το οποίο βασίζεται σε άρμα του 1972, το οποίο αναπαριστούσε ένα παλιάτσο που στη μύτη του έφερε μια ζυγαριά, όπου η πλάστιγγα έγερνε προς το μέρος μιας όμορφης κοπέλας (της Λεμεσού), έναντι των υπόλοιπων πόλεων του νησιού. Στην έκδοση του 2018 και με αφορμή την αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του καρναβαλιού της Λεμεσού αντί μιας κάλπης των Προεδρικών Εκλογών.

Η όλη εκδήλωση, με τίτλο “Αναβίωση του Παλιού Καρναβαλιού της Λεμεσού”, ήταν αφιερωμένη στον  αείμνηστο καρναβαλιστή Γεώργιο Κ. Ταλιαδώρο – Τέμπλαρ, ενώ για την ιστορία του Λεμεσιανού Καρναβαλιού μίλησε ο Επιστημονικός Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου-Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους.

Σήμερα, Κυριακή, την τιμητική τους έχουν τα παιδιά, καθώς πραγματοποιείται η Παιδική Καρναβαλίστικη Παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 11.30 από τα φώτα τροχαίας του Δημόσιου Κήπου και θα καταλήξει στο δεύτερο χώρο στάθμευσης της επίχωσης.

Της παρέλασης θα προπορεύεται το Βασιλικό Ζεύγος, ενώ θα συμμετέχουν και οι Μαζορέττες του Σώματος Κυπρίων οδηγών.

Με το πέρας της παρέλασης, ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με την Αρχή Λιμένων, διοργανώνουν στην πλατεία του παλιού λιμανιού, ένα αλλιώτικο πάρτι για τα παιδιά, με μουσική από DJ, ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ, ήρωες κινουμένων σχεδίων, καρουζέλ και άλλα παιχνίδια.

Εξάλλου στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση των  κανταδόρων Γιωργαλλέτου, έξω από το κέντρο “Πέραμα”, η οποία είναι αφιερωμένη στον ιδρυτή της ομάδας, αείμνηστο Γιώργο Γιωργαλλέτο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here