Ούτε για «δείγμα» τα διαμερίσματα στη Λεμεσό

Είδος προς εξαφάνιση αποτελούν τα διαμερίσματα σε Λευκωσία και Λεμεσό, λίγο πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, με γονείς και φοιτητές να ψάχνουν εναγονίως για στέγη.

Γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε περιοχές που γειτνιάζουν με πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως Έγκωμη, τα διαμερίσματα, πέραν από ακριβά (αν και βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι), είναι πλέον και δυσεύρετα. «Λόγω της κρίσης, σταμάτησαν να χτίζονται νέες πολυκατοικίες και διαμερίσματα για σκοπούς ενοικίασης, αλλά και τα διαθέσιμα μόλις που εξυπηρετούν τις ανάγκες των υφιστάμενων φοιτητών και των νεαρών ζευγαριών», ανέφερε στο InBusinessNews o ιδιοκτήτης της εταιρείας G&P Lazarou Estate Agents, κτηματομεσίτης Πέτρος Λαζάρου.

Αναλύοντας του λόγους, για τους οποίους τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι τόσο περιορισμένα, ο κ. Λαζάρου ανέφερε ότι πέραν των άλλων αναγκών, υπεράκτιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο ενοικιάζουν διαμερίσματα για στέγαση των υπαλλήλων τους.
Για τους ίδιους και επιπλέον λόγους, ακόμα πιο δύσκολη είναι η εξεύρεση διαμερίσματος στη Λεμεσό. «Πολλοί ξένοι και κυρίως Ρώσοι αγόρασαν διαμερίσματα στην πόλη, ρωσικές εταιρείες ενοικιάζουν για το προσωπικό τους, υπάρχουν οι εργαζόμενοι στις τουριστικές περιοχές, οι οποίοι επίσης ενοικιάζουν, ενώ κάποια διαμερίσματα διατίθενται μόνο μέσω του booking και του Αirbnb», πρόσθεσε ο κ. Λαζάρου.
«Πλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά «σαν μεσίτες δεν ψάχνουμε για πελάτες αλλά για ακίνητα».
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Πανάκριβη η Έγκωμη 
Η πιο ακριβή περιοχή της Λευκωσίας, είναι η Έγκωμη και ειδικότερα  τα διαμερίσματα που βρίσκονται κοντά στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Ελαφρώς πιο κάτω στις τιμές κυμαίνονται τα διαμερίσματα στη Μακεδονίτισσα κοντά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ενώ ακολουθεί η Αγλαντζιά.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζάρου, στις περιοχές αυτές, ένα καινούριο διαμέρισμα ενοικιάζεται ως ακολούθως:
•    Στούντιο προς €500
•    Μονάρι προς  €600 –  €650
•    Δυάρι προς  €700 –  €800
•    Τριάρι προς  €800 –  €1000
Σε ότι αφορά τα παλαιότερα, β’ ποιότητας, μεταχειρισμένα διαμερίσματα, οι τιμές ενοικίασης διαμορφώνονται ως ακολούθως:
•    Μονάρι προς  €350 –  €400
•    Δυάρι προς  €500 –  €550
•    Τριάρι προς  €500 –  €700
Όπως προαναφέρθηκε, η περιοχή αυτή είναι περιζήτητη τόσο από φοιτητές όσο και από εργαζόμενους σε μεγάλες εταιρείες, εξ ου και οι τιμές τους είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με διαμερίσματα άλλων περιοχών της πρωτεύουσας , που επίσης έχουν πανεπιστημιακά ιδρύματα εντός των ορίων τους. Για παράδειγμα, τα διαμερίσματα είναι περίπου  €50 –  €100 πιο φθηνά, σε σύγκριση με τις προαναφερόμενες περιοχές.
Φθηνή λύση ο Άγιος Δομέτιος
Πολλοί φοιτητές των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Έγκωμης, που δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά στα ενοίκια που ζητούνται στη συγκεκριμένη περιοχή, αναζητούν διαμερίσματα στον σαφώς φθηνότερο Άγιο Δομέτιο. Εκεί, ένα μονάρ» προσφέρεται στα  €300 –  €350, ένα διάρι στα  €350, ενώ τα διαμερίσματα τριών υπνοδωματίων ενοικιάζονται περίπου στα  €550 –  €600.
Διαβάστε ακόμα: Εισαγωγές από Κίνα, εξαγωγές μέχρι Σιγκαπούρη

Λύση ο Στρόβολος και η Λακατάμια
Λόγω των υψηλών τιμών στα ενοίκια των διαμερισμάτων της Έγκωμης, κάποιοι φοιτητές επιλέγουν να μείνουν λίγο πιο μακριά. Περιοχές όπως ο Στρόβολος, η Λακατάμια και η Ανθούπολη βρίσκονται στις επιλογές τους, με σαφώς φθηνότερο ενοίκιο. Στα  € 400 περίπου κυμαίνεται η τιμή για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο Στρόβολο, στα  €500 –  €600 για ένα δυάρι, ενώ για ένα τριάρι η τιμή ανεβαίνει στα  €700. Αντιστοίχως στη Λακατάμια, το μονάρι  ενοικιάζεται περίπου στα  €300 –  €350, το δυάρι στα  €350 –  €500 και τα τριάρι περίπου στα €600 –  €700, αναλόγως  και της κατάστασης του διαμερίσματος.

Πιο οικονομικά τα διαμερίσματα σε Λάρνακα και Πάφο
Οικονομικότερα σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις είναι τα διαμερίσματα στη Λάρνακα, όπου η τιμή ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο ξεκινά από €300 και ενός δυαριού από τα €350. Στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές των διαμερισμάτων στην Πάφο.

Ψάχνουν να αγοράσουν 
Το τελευταία διάστημα παρατηρείται και μια νέα τάση. Οικογένειες, οι οποίες έχουν την οικονομική δυνατότητα, αναζητούν να αγοράσουν διαμέρισμα για το παιδί τους, αντί να ενοικιάσουν. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να το εκμεταλλευθούν και μετά το τέλος των σπουδών του παιδιού τους, είτε ενοικιάζοντας το είτε πουλώντας το όταν ανέβουν οι τιμές των ακινήτων. Αντίστοιχες σκέψεις κάνουν και επιχειρηματίες, οι οποίοι αναζητούν διαμερίσματα, εκμεταλλευόμενοι και την κατάργηση του φόρου ακινήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here