Οι περιπέτειες πασίγνωστου πίνακα Ντα Βίντσι στη Λεμεσό

Σταθμό και στην Κύπρο έκανε απ’ ό,τι φαίνεται ο περίφημος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Salvador Mundi». Ο πίνακας αποκαλείται και το «Άγιο δισκοπότηρο» της ζωγραφικής.

Οι περιπέτειες του πίνακα φαίνεται πως οδηγήθηκαν στον τελευταίο τους σταθμό, στη Νέα Υόρκη και στη δημοπρασία του γνωστού οίκου Christie’s.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα τόσο στον Τύπο και την εφημερίδα Πολίτης, ο πίνακας αυτός τον τελευταίο καιρό κοσμούσε τον τοίχο του Ρώσου μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ στη Λεμεσό.

Η τιμή πώλησης του πίνακα αναμένεται να αγγίξει τα 150 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πίνακας εικονίζει τον Ιησού Χριστό να φορά έναν μπλε και βαθυκόκκινο χιτώνα και να κρατά στα χέρια του μια ουράνια σφαίρα. Το 2013 ο πίνακας πωλήθηκε στον Ιβ Μπουβιέρ από κοινοπραξία μέσω του οίκου Sotheby’s για $80 εκατομμύρια, ενώ στη συνέχεια ο Μπουβιέρ πώλησε τον πίνακα στον Ντμίτρι Ριμπόλοβλεφ έναντι του ποσού των $127.5 εκατομμύρια.

Όταν ο Ντα Βίτσι πάτησε το πόδι του στην Κύπρο

Το 1481 ο νεαρός Ντα Βίντσι έφτασε στην Κύπρο, σε ηλικία 29 ετών. Μία χρονιά-ορόσημο για τον ίδιο, καθώς ήταν η στιγμή που έφυγε από το εργαστήρι του δασκάλου του Βερόκιο, ιδρύοντας το δικό του εργαστήρι ζωγραφικής ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης. Η Μεγαλόνησος ήταν ένας από τους σταθμούς του αινιγματικού ταξιδιού του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Λεονάρντο αναφέρεται στην Κύπρο με την επικεφαλίδα «ο τόπος της Αφροδίτης» («Il sito di Venere”), στη σημείωση 1.103 των τοπογραφικών του παρατηρήσεών του. Ο ίδιος γράφει: «Ξεκινώντας από τις ακτές της Κιλικίας και προχωρώντας νότια, ανακαλύπτεις τις ομορφιές του νησιού της Κύπρου. Από τη νότια ακτή της Κιλικίας βλέπεις στον νότο το όμορφο νησί της Κύπρου, βασίλειο της θεάς Αφροδίτης. Πολλοί ναυτικοί, μαγεμένοι από την ομορφιά της, τσάκισαν τα πλοία και τα άρμενά τους στους υφάλους, που περιτριγυρίζονται από δίνες νερού».

Η περιγραφή συνεχίζεται, καθώς το τοπίο που αντικρίζει κανείς προσεγγίζοντας την Κύπρο από Βορρά, συμπληρώνεται με την ειδυλλιακή περιγραφή ενός ορεινού όγκου (προφανώς του Πενταδάκτυλου). «Εδώ, η ομορφιά ευχάριστων λόφων βάζει τους περιπλανώμενους ναυτικούς στον πειρασμό να ξαποστάσουν ανάμεσα στην ολάνθιστη βλάστηση, όπου οι άνεμοι μετριάζουν και γεμίζουν το νησί και τις θάλασσες με ευωδιές. Πόσα καράβια έχουν βυθιστεί εδώ! Πόσα πλεούμενα τσακίστηκαν σε αυτά τα βράχια!

Εδώ μπορεί κανείς να δει αναρίθμητα κατάρτια, άλλα τσακισμένα κι άλλα μισοθαμμένα στην άμμο (…). Και μοιάζει με την Ημέρα της Κρίσης, όταν θα πρέπει να αναστηθούν τα νεκρά πλοία: τόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ναυαγίων που καλύπτουν τη βόρεια ακτή, την ώρα που οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι βγάζουν διάφορους τρομακτικούς θορύβους», διαβάζουμε στις σημειώσεις του Ντα Βίντσι.

Αυτά σώθηκαν για την επίσκεψη του Λεονάρντο ντα Βίντσι στην Κύπρο. Θα σταθούμε όμως λίγο περισσότερο στους λόγους που έφεραν τον νεαρό ζωγράφο στα Λεύκαρα, καθώς μία ξενάγηση στον πανάρχαιο ναό του Τιμίου Σταυρού μάς έκανε να προσέξουμε κάποια ιδιαίτερα στοιχεία, που ενδεχομένως να συνδέουν την επίσκεψη στα Λεύκαρα με τους θρύλους γύρω από το όνομα του Ντα Βίντσι. Δεδομένου ότι ο ναός χτίστηκε τον 13ο αιώνα και είναι ο μεγαλύτερος ναός των Λευκάρων, είναι απίθανο να μην τον επισκέφθηκε και ο Λεονάρντο στη διάρκεια της εκεί παραμονής του.

Το πιο αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι ορισμένα ασυνήθιστα στοιχεία της διακόσμησής του οδηγούν αναπόφευκτα στη σύγκριση του ναού του Τιμίου Σταυρού με το παρεκκλήσι του Rosslyn στη Σκωτία, όπου, σύμφωνα με το πολυσυζητημένο βιβλίο του Dan Brown «Κώδικας Ντα Βίντσι», κρυβόταν το μυστικό του Ιερού Δισκοπότηρου (στο οποίο, σύμφωνα με πολλούς, ήταν μυημένος ο ζωγράφος, ως μέλος του Κοινού της Σιών).

Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του Rosslyn, που το έκαναν διάσημο σε όλο τον κόσμο προσελκύοντας εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, είναι οι εξής συμβολισμοί: τα σκαλισμένα αστέρια που κοσμούν την οροφή του στο εσωτερικό του θόλου και οι παγανιστικές μορφές-σύμβολα, σκαλισμένες στις κολόνες και στους τοίχους του ναού. Δύο στοιχεία που υπάρχουν και στον διάκοσμο του ναού στα Λεύκαρα!

Με πληροφορίες από τον Πολίτη / Reuters / Espressonews / christies.com/ Sigmalive.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here