Καταναλώσαμε μολυσμένο κρασί-Το απέκρυψαν οι κυπριακές Αρχές

Κρασί με κατάλοιπα και απαγορευμένα φυτοφάρμακα, κυκλοφόρησε και καταναλώθηκε στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», η ύπαρξη φυτοφαρμάκων στα κρασιά ήταν εις γνώσιν των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες, ωστόσο, επέλεξαν να αποκρύψουν το γεγονός για… να μην πληγεί η οινοβιομηχανία του τόπου.

Συγκεκριμένα, σε κρασιά εσοδείας 2015 -κυρίως στην ποικιλία ξυνιστέρι- εντοπίστηκε, ύστερα από χημικές αναλύσεις και εργαστηριακούς ελέγχους τόσο από το Κρατικό όσο και από ιδιωτικά χημεία, η παρουσία της απαγορευμένης ουσίας oxadixyl.

Το oxadixyl συνιστά τη δραστική ουσία ενός απαγορευμένου (από τα τέλη της δεκαετίας του 1990) διασυστηματικού μυκητοκτόνου φυτοφαρμάκου με τις εμπορικές ονομασίες Sandofan M8 και Sandofan C, το οποίο σε μορφή βρέξιμης σκόνης είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της στάκτης, του περονοσπόρου, της φυτόφθορας, της ανθράκνωσης και άλλων ασθενειών στους αμπελώνες.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο φυτοφάρμακο υπάρχει και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στις κατεχόμενες περιοχές. Ποσότητες Sandofan «περνούν» τα τελευταία χρόνια παράνομα και στις ελεύθερες περιοχές και χρησιμοποιούνται από κάποιους γεωργούς κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Η χρήση του συγκεκριμένου φυτοφαρμάκου στις ελεύθερες περιοχές και κυρίως στην επαρχία Πάφου, σημειώθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2015 σε φυτείες αμπελιών. Το αποτέλεσμα ήταν σε αρκετές ποσότητες σταφυλιών, οι οποίες παραδόθηκαν σε μεγάλες οινοβιομηχανίες την περίοδο του τρύγου, να υπήρχε ως κατάλοιπο η απαγορευμένη ουσία του oxadixyl, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντα με τον «Π», η ύπαρξη του φυτοφαρμάκου αποσιωπήθηκε συνειδητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με το επιχείρημα ότι τυχόν δημοσιοποίησή του θα έπληττε την αμπελουργία, τις οινοβιομηχανίες και τις εξαγωγές κρασιού.

Στέλεχος υπουργείου ανέφερε στο ίδιο δημοσίευμα: «Πρόκειται για φυτοφάρμακο το οποίο χρησιμοποιείτο στο παρελθόν και η χρήση του σταμάτησε παραμονές της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Πιο απλά, τη δεκαετία του 1990 το πίναμε και δεν πάθαμε τίποτα. Στο κρασί, εσοδείας 2015, στο οποίο εντοπίστηκε το oxadixyl σε ποσότητες τριπλάσιες από το ποσοστό που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, είναι ποτό το οποίο πίνεται όχι σε καθημερινή βάση και στις πλείστες περιπτώσεις η ποσότητα που καταναλώνει κάποιος δεν υπερβαίνει το 1 λίτρο! Και επίσης, το συγκεκριμένο ποτό δεν καταναλώνεται από μικρά παιδιά, τα οποία σαφώς είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιες επικίνδυνες ουσίες».

Τέλος, κάποιες ποσότητες εμφιαλώθηκαν και διοχετεύθηκαν στην αγορά, ελάχιστες εμφιαλωμένες ποσότητες αποσύρθηκαν σιωπηρώς, ενώ αρκετές ποσότητες παρέμειναν (και παραμένουν) σε δεξαμενές αποθήκευσης.

Πηγή: sigmalive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here