Θα συνεχιστεί η διαβούλευση για τα έργα στη Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό

Να συνεχιστεί η διαβούλευση για την ανακατασκευή του δρόμου Μισιαούλη και Καβάζογλου στη Λεμεσό μεταξύ του Δήμου και όλων των εμπλεκομένων φορέων, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Εσωτερικών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι το έργο αφορά τα κατασκευαστικά έργα, είναι συγχρηματοδοτούμενο και στοχεύει στην ανάπτυξη της πόλης. Όπως είπε, από τη δημιουργική συζήτηση που έγινε, υπήρξε κατάληξη σε τρία σημαντικά σημεία, τα οποία δεσμεύεται ο Δήμος Λεμεσού να προωθήσει στην πορεία.

«Πρώτον να συνεχιστεί η διαβούλευση με όλους τους επηρεαζόμενους, ούτως ώστε να μην πληγεί η βιωσιμότητα και η εμπορικότητα των αναπτύξεων που υπάρχουν. Δεύτερον, να συνεχιστεί η διαβούλευση σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση γραμμικών χώρων, καθώς και οργανωμένων χώρων στάθμευσης, που θα ανακουφίζουν όλες τις επιχειρήσεις επί της οδού αυτής. Τρίτον να εξεταστεί το ενδεχόμενο παραχώρησης φορολογικών κινήτρων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων», είπε.

Σημείωσε πως πρόκειται για ένα έργο ζωής που αφορά την ανάπτυξη και την πρόοδο της πόλης, ωστόσο ανέφερε πως δεν μπορούν να θυματοποιηθούν οι καταστηματάρχες της περιοχής. Οφείλουμε όλοι, όπως είπε, να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου για να υπάρξουν λύσεις και έθεσε ως παράδειγμα τη διαβούλευση για τη Λεωφόρο Τσερίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης είπε πως το θέμα της ανάπλασης της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου αφορά ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο ενός προϋπολογισμού 5,2 εκ ευρώ για την ουσιαστική αναμόρφωση του δρόμου, τη βελτίωση όλων των δεδομένων και των χαρακτηριστικών ούτως ώστε να καταστεί ένα έργο πρότυπο και το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση της αστικής κινητικότητας, της εμπορικότητας και στο επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων.

Όπως είπε, έγιναν δεκάδες διαβουλεύσεις για τον σχεδιασμό του δρόμου και τους τελευταίους πέντε μήνες αυτών των διαβουλεύσεων προέκυψαν ουσιαστικές αλλαγές και τα πλείστα αιτήματα που είχαν μια λογική και προσέθεταν στο έργο έχουν ικανοποιηθεί από τον Δήμο Λεμεσού. Πλέον, όπως είπε, προχωρά το έργο, το οποίο έχει συμπεριλάβει όλα τα χαρακτηριστικά που απαντούν στους φόβους και εισηγήσεις των περιοίκων.

«Ο Δήμος Λεμεσού είναι διατεθειμένος να συνεχίσει το διάλογο μέχρι και την τελευταία στιγμή που θα κατασκευάζεται το έργο με στόχο να υιοθετηθούν όποιες και όσες εισηγήσεις μπορούν να υιοθετηθούν και θα συμβάλουν στη βελτίωση των χαρακτηριστικών του δρόμου», είπε και τόνισε πως το έργο θα συμβάλει στην αναβάθμιση της περιοχής.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε πως αρχικά πως η απόφαση να ενταχθεί ο συγκεκριμένος δρόμος στο πλαίσιο του προγράμματος της ευρωπαϊκής αστικής κινητικότητας δεν ήταν απόφαση αυτής της Δημαρχίας αλλά της προηγούμενης. Εξέφρασε στη συνέχεια την άποψη πως δεν μπορεί να σταματήσει το έργο, όμως θα πρέπει, όπως ανέφερε, να εξαντληθεί η διαβούλευση ούτως ώστε για όλα τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί να βρεθούν λύσεις.

«Πολιτική θέση μας ως ΔΗΣΥ είναι ότι οι οποιεσδήποτε αναπτύξεις δρόμων κυρίως, σαφέστατα πρέπει να είναι φιλικές προς το περιβάλλον, σαφέστατα και θα πρέπει να είναι φιλικές προς τους ποδηλάτες, αλλά πιο σαφέστατα θα πρέπει να είναι ευνοϊκές για το επιχειρείν το οποίο ουσιαστικά κρατά την οικονομία του τόπου», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε πως μετά από επισκέψεις στην περιοχή, οι καταστηματάρχες και όσοι επηρεάζονται άμεσα βρίσκονται σε έντονη ανησυχία και εξέφρασαν παράπονα ότι δεν εισακούστηκαν οι δικές τους εισηγήσεις. Πρόσθεσε, πως με βάση το διάλογο που έγινε σήμερα, διαπιστώθηκε πως πράγματι υπάρχουν προβλήματα και δεν είναι παράπονα άδικα, και θα πρέπει οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να συνεχίσουν τον διάλογο με τους επηρεαζόμενους και να βρουν λύσεις.

Όπως είπε αν υπάρξει καλή διάθεση κυρίως από τον Δήμο που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια αρχή, θα βρεθούν λύσεις και πρόσθεσε πως δεν μπορούν να λυθούν προβλήματα με το να χαρακώνεται ο καθένας στο δικό του στρατόπεδο. «Το έργο πρέπει να γίνει, είμαστε υπέρ της ανάπτυξης αλλά την ίδια ώρα αυτή η ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των πολιτών οι οποίοι μοχθούν καθημερινά για τη δουλειά τους», είπε και έκανε έκκληση και προς τους καταστηματάρχες να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές.

Εκ μέρους τους καταστηματάρχες στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου Ζαχαρίας Αθανασιάδης είπε πως νιώθουν δικαιωμένοι καθώς μέσα από τη σημερινή συνεδρία διαφάνηκε ότι πραγματικά υπάρχουν προβλήματα, για τα οποία ευελπιστούν ότι ο Δήμος θα προχωρήσει και θα δώσει λύσεις.

«Εμείς θα παραμείνουμε όπως ήμασταν στη διάθεση του Δήμου Λεμεσού για περαιτέρω ουσιαστική συζήτηση σε αυτά τα θέματα. Παράλληλα, όμως, αν σε οποιαδήποτε στιγμή αντιληφθούμε ότι ο Δήμος απλώς και πάλι κωλυσιεργεί χωρίς να δίνει ουσιαστικές λύσεις, δυστυχώς θα πρέπει να προχωρήσουμε ξανά σε δυναμικά μέτρα», είπε.

Όπως ανέφερε, τα κυριότερα προβλήματα αφορούν πρόσβαση στις επιχειρήσεις, χώρους στάθμευσης και στάσεις των λεωφορείων, προβλήματα που αν δεν λυθούν όπως σημείωσε πολλά καταστήματα θα οδηγηθούν σε κλείσιμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here