Η ιστορία του Υδατόπυργου της Λεμεσού- Το σύμβολο της πόλης

Ο Υδατόπυργος είναι ένα ιστορικό σημείο της πόλης της Λεμεσού καθώς και της υπόλοιπης Κύπρου αφού είναι από τα λίγα μνημεία μηχανικής που διαθέτει η Κύπρος. Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 κατά τη θητεία του τότε Δημάρχου Χριστόδουλου Χατζηπαύλου από τους Άγγλους εργολάβους Γουίλιαμσον – Πεγκελέι με υπεργολάβο τον Ι. Τσίρο και κόστισε ΛΚ 9.000.

Σκοπός του Υδατόπυργου ήταν η υδροδότηση της πόλης της Λεμεσού που μέχρι τότε γινόταν από τη δεξαμενή της Χαβούζας. Το ύψος και η χωρητικότητα του έργου το κατέστησε επαρκές για τη υδροδότηση ολόκληρης της πόλης μέχρι το 1947 οπότε και δημιουργήθηκε το υπόγειο σύστημα υδροδότησης. Από το 1947 το ιστορικό αυτό ντεπόζιτο είχε αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου.

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού στα πλαίσια της προσπάθειας αναβάθμισης του ιστορικού αυτού μνημείου της πόλης, αποφάσισαν την αποκατάστασητου Υδατόπυργου. Σ’αυτή την προσπάθεια συνέβαλαν ανιδιοτελώς τεχνικοί ειδικοί επί του θέματος.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε μελέτη δυνατοτήτων για εξακρίβωση της αντοχής του Υδατόπυργου. Αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν ασφαλής προκηρύχθηκαν προσφορές. Με την κατακύρωση των προσφορών καταρτίστηκε χρονοδιάγραμμα το οποίο θα πρέπει να αναφερθεί ότι ακολουθήθηκε επακριβώς και ο Υδατόπυργος αποκαταστάθηκε και φωταγωγήθηκε. Εχει επίσης ληφθεί (πολιτική απόφαση για απαλλοτρίωση της γύρω περιοχής, η οποία τροχοδρομείται προς υλοποίηση με στόχο την ανάπτυξη της γύρω περιοχής σε μεταγενέστερο στάδιο.

Το όλο έργο κόστισε περίπου 80.000 λίρες από τις οποίες τις 60.000 ΛΚ προσέφερε η Τράπεζα Κύπρου μέσα στα πλαίσια της πολιτιστικής προσφοράς της.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1999 πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση για την φωταγώγηση του Υδατόπυργου στην οποία παρευρέθηκαν χιλιάδες συμπολίτες μας και η οποία στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Πηγή: limassolmunicipal.com.cy

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here