Ζωολογικός Κήπος Λεμεσού – Ενημέρωση για τους Μαύρους κύκνους

Ο πτηνολογικός σύνδεσμος Κύπρου (Bird Life CY) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ευημερία των δύο νεαρών μαύρων κύκνων που εμφανίστηκαν πριν ενάμιση μήνα στην παραλία της Λεμεσού και πήραν την απόφαση για την μεταφορά των ζώων σε ασφαλή τοποθεσία. Ο ΖΚΛ δέχτηκε να φιλοξενήσει τα δύο ζώα αυτά και να τα προσθέσει στον χώρο με τους υπόλοιπους μαύρους κύκνους της συλλογής του.

Ούτε ο Δήμος Λεμεσού, ούτε ο ΖΚΛ πήραν την απόφαση για την μεταφορά των ζώων στον χώρο του γιατί όπως ισχύει για όλους του πολίτες έτσι και για τον ζωολογικό κήπο, η σύλληψη και η φιλοξενία ζώων από το φυσικό τους περιβάλλον χωρίς την κατάλληλη έγκριση από τα αρμόδια τμήματα είναι παράνομη. Τα ζώα που φιλοξενούνται στον ΖΚΛ είναι γεννημένα στην αιχμαλωσία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Μαύροι Κύκνοι είναι είδος από την Αυστραλία και δεν ανήκει στο φυσικό περιβάλλον της Κύπρου. Υπάρχει πιθανότητα να απελευθερώθηκαν παράνομα. Συχνά τα ζώα που προέρχονται από την αιχμαλωσία μεταφέρουν ασθένειες τις οποίες μπορεί να περάσουν στους άγριους πληθυσμούς. Επίσης πολλά ξενικά είδη μπορεί να μπορούν να ευδοκιμούν στο φυσικό περιβάλλον μιας περιοχής που δεν ανήκουν, αλλά αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ενδημικά είδη της περιοχής με αποτέλεσμα την απειλή προς εξαφάνιση τους. Τέλος, πολλοί ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας θέλοντας να κάνουν καλό στα ζώα, άθελα τους έκανα κακό ταΐζοντας τα με τροφές που δεν είναι κατάλληλες και αυτό σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση της θεοκρασίας προκαλούσε μεγάλη ανησυχία για την ευημερίας τους.

Είναι αξιοσημείωτη η ευαισθησία που έδειξαν οι πολίτες για τα ζώα αυτά, που είναι ένα ξενικό είδος. Αναγνωρίζοντας τα ενδημικά μας είδη σε συνδυασμό με τον ζήλο και την ευαισθησία που έδειξε ο κόσμος για τους κύκνους, μας δίνει πολλές ελπίδες στην μελλοντική, διαφύλαξη και προστασία τις άγριας πανίδας της Κύπρου μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here