«Αστυνομικοί και πολίτες κάνουν μπούλινγκ σε ποδηλάτες»

φωτογραφία αρχείου
φωτογραφία αρχείου

Εδώ και μήνες, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας προειδοποιεί την Αστυνομία για τους δεκάδες κινδύνους που ελλοχεύουν στους κυπριακούς δρόμους για τους ποδηλάτες. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αποστόλου, μιλώντας στο Sigmalive, κατήγγειλε την αδιαφορία του κράτους για τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Ομοσπονδίας, ενώ πρότεινε σειρά μέτρων.

Θρήνος και θλίψη έχει κυριαρχήσει στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας μετά τα θανατηφόρα τροχαία που συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, με θύματα ποδηλάτες. Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, ένα παιδί – ποδηλάτης μόλις 13 ετών, ξεψύχησε στην άσφαλτο, όταν παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Γιώργος Αποστόλου, υποστήριξε ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως σε λανθασμένους χειρισμούς εκ μέρους της Αστυνομίας. Όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της Ομοσπονδίας, η Αστυνομία συνεχίζει να επικεντρώνει την προσοχή της στους ποδηλάτες και όχι στη διαμόρφωση οδικής συνείδησης στους οδηγούς μηχανοκίνητων οχημάτων, ούτως ώστε οι τελευταίοι να επιδεικνύουν μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό στους ποδηλάτες.

Ο κ. Αποστόλου δε δίστασε να κάνει λόγο ακόμα και για «ρατσισμό» εκ μέρους των Αστυνομικών έναντι των ποδηλατών, «αφού, αντί να τους βλέπουν ως μέρος των καθηκόντων τους, τους βλέπουν ως βραχνά, ως ένα επιπλέον πρόβλημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου.

Τον ίδιο ρατσισμό – που φτάνει στα όρια του μπόουλινγκ – αντιμετωπίζουν ακόμα και από τους οδηγούς των μηχανοκίνητων οχημάτων, είπε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι τα φαινόμενα ρατσισμού κατά των ποδηλατών αυξήθηκαν ιδιαίτερα μετά το θανατηφόρο τροχαίο που συνέβη πρόσφατα στην κοινότητα Καντού, με θύμα 33χρονο ποδηλάτη.

«Κολλούν» θέματα στη γραφειοκρατία

Ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι ο βραδυκίνητος και γραφειοκρατικός μηχανισμός του κράτους δυσκολεύεται ν’ ακολουθήσει τους ρυθμούς της εποχής.

Παρόλο που ολοένα και αυξάνονται τα πρόσωπα που επιλέγουν να εντάξουν το ποδήλατο στη ζωή τους, εντούτοις η πολιτεία αδυνατεί να προσαρμοστεί μ’ αυτή την εξέλιξη, συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Εδώ και μήνες υπάρχει στα συρτάρια της Βουλής νομοσχέδιο που αφορά τη ρύθμιση των ποδηλατών, ωστόσο δε φαίνεται να δρομολογείται η ψήφισή του, όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου. Μεταξύ άλλων, στο εν λόγω νομοσχέδιο προνοείται όπως οι οδηγοί μηχανοκίνητων οχημάτων κρατούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από διερχόμενους οδηγούς ποδηλάτων.

Βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα γι’ αντιμετώπιση του προβλήματος

Ο Γιώργος Αποστόλου πρότεινε σειρά από μέτρα, ως μία προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, που δείχνει να μεγεθύνεται μέρα με τη μέρα.

Ως ένα πρώτο μέτρο, ο κ. Αποστόλου υποδεικνύει την αλλαγή πολιτικής από πλευράς της Αστυνομίας, που μέχρι στιγμής επικεντρώνεται στους ποδηλάτες. Αντ’ αυτού, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η Αστυνομία θα πρέπει να επικεντρωθεί στους οδηγούς μηχανοκίνητων οχημάτων και ειδικότερα, ούτως ώστε να επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή στους ποδηλάτες.

Συμπληρώνοντας, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι τα δύο τελευταία θανατηφόρα τροχαία, αποδεικνύουν και τη λανθασμένη πολιτική της Αστυνομίας, καθώς και στα δύο, απ’ ό,τι φαίνεται, οι ποδηλάτες δεν έφταιγαν.

Ο Γιώργος Αποστόλου κατήγγειλε και τη μέχρι τώρα απουσία εξειδικευμένης εξέτασης για όλες τις άδειες οδηγών, που ν’ αφορά τρόπους σωστής οδικής συμπεριφοράς έναντι των ποδηλατών.

Ένα ακόμη μέτρο που θα πρέπει να εφαρμοστεί, είναι αυτό της εισαγωγής της ποδηλατικής ασφάλειας και συνείδησης στα σχολεία, κάτι για το οποίο έγινε διάλογος με το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς όμως να γίνει κατορθωτή η εφαρμογή του.

Υποχρεώσεις έχουν και οι ποδηλάτες

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας δεν παρέλειψε να υποδείξει και τις υποχρεώσεις των ποδηλατών.

Οι ποδηλάτες έχουν υποχρεώσεις που βασίζονται σε δύο πυλώνες. Από τη μία, είναι η υποχρέωση που έχουν απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό, ενώ, από την άλλη, η υποχρέωσή τους να σέβονται και τους υπόλοιπους χρήστες των οδικών δικτύων.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Κυριακή, σημειώθηκε ακόμη ένα τροχαίο ατύχημα με θύμα ποδηλάτη. Διευκρινίζοντας, ο κ. Αποστόλου είπε ότι ο συγκεκριμένος ποδηλάτης έμεινε παραπληγικός από το σοβαρό τροχαίο που σημειώθηκε, ενώ φαίνεται να έχει αυτός την ευθύνη για το τροχαίο.

Πηγή: Sigmalive

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here