Έρχονται και νέα έργα στη Λεμεσό

Τα τελευταία χρόνια, ο κάθε Λεμεσιανός αλλά και οι ξένοι επισκέπτες, γίνονται μάρτυρες μιας σειράς σημαντικών έργων που έχουν γίνει στην πόλη και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τα οποία έχουν αλλάξει άρδην την εικόνα του δήμου και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα αναφέρει σε εκτενές αφιέρωμά του ο Φιλελεύθερος. Ο συνάδελφος Ιάσωνας Ιάσωνος στο άρθρο που ακολουθεί αναφέρεται στα έργα υποδομής πολλών εκατομμυρίων τα οποία εξασφαλίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από συντονισμένες ενέργειες και ικανούς χειρισμούς της τοπικής Αρχής.

Ενδεικτικό της ικανότητας και της επιτυχίας που έχει ο Δήμος Λεμεσού σε ό,τι αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι και μια σειρά από νέα έργα ύψους €22 εκατ. τα οποία έχουν εγκριθεί για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα».

Τα Έργα που προτάθηκαν για συγχρηματοδότηση βασίστηκαν στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης η οποία εκπονήθηκε το 2015 και αφορούσε προτάσεις αναπτυξιακών παρεμβάσεων στη δυτική περιοχή του κέντρου πόλης και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείεται από νότο προς βορρά μεταξύ της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ και της λεωφόρου Αρχ. Μακαρίου Γ’ και από ανατολικά προς δυτικά μεταξύ του ποταμού Γαρύλλη και της οδού Βασιλέως Παύλου/ λεωφόρο Ομονοίας.

Η πιο πάνω περιοχή περιλαμβάνει τις ενορίες Αγίου Αντωνίου, Τζαμί Τζατίτ, Αρναούτ, Άγιος Ιωάννης, Τσιφλικούδια (τμήμα), Ομόνοιας (τμήμα). Τα Έργα, που έχουν στόχο την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, την οικονομική και την κοινωνική ευημερία των κατοίκων, αναμένεται να βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματος «Λεμεσός 2020» για μια πόλη φιλική και ελκυστική για κοινωνικές, περιβαλλοντικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τέτοια έργα που προγραμματίζονται να υλοποιηθούν με συγχρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι:

➤ Ανάπλαση και αποκατάσταση των δημοτικών πολυκατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου και αξιοποίηση τους για πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

➤ Δημιουργία κέντρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο δημοτικό κτηριακό συγκρότημα του δήμου στην Φραγκλίνου Ρούσβελτ. ➤ Πράσινος περίπατος στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της δυτικής περιοχής του κέντρου της πόλης .

➤ Αποκατάσταση του τουρκοκυπριακού κινηματογράφου και μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
➤ Διαμόρφωση και εμπλουτισμός πλατειών (Συντάγματος, Φιλελλήνων, Αναγέννησης, Νίκου Ρούσου).

➤ Σχεδιασμός της πλατείας Ειρήνης.

➤ Ανάπλαση και βελτίωση όψεων υποστατικών (οικιών και καταστημάτων) σε τμήμα της δυτικής περιοχής κέντρου πόλης.

➤ Ανάπλαση της οδού Μισιαούλη Καβάζογλου.

➤ Επέκταση του Γραμμικού Πάρκου Γαρύλλη – Οργανική σύνδεση με τη θάλασσα κατά μήκος των οδών Παλλάδος/ Δημοκρατίας/ Αλεξανδρείας.

➤ Kάθετες προσβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο.

➤ Δημιουργία Κέντρου Ενασχόλησης Ενηλίκων και Δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων.

Πλατεία στα Τσιφλικούδια

Το έργο της ανάπλασης της Πλατείας παρά την οδό Νίκου Ρούσσου διαλαμβάνει βελτιωτικές εργασίες στην πλατεία η οποία βρίσκεται σε επίμηκες τεμάχιο εμβαδού 5.500 τ.μ.

Έργα ανάπλασης και παρά την οδό Φιλελλήνων

Το έργο της ανάπλασης της Πλατείας παρά την οδό Φιλελλήνων περιλαμβάνει βελτιωτικές εργασίες στην πλατεία η οποία έχει συνολικό εμβαδόν 4.300 τ.μ.
Τρία Κέντρα στη Μισιαούλη και Καβάζογλου

Οι δημοτικές πολυκατοικίες της οδού Μισιαούλη – Καβάζογλου θα αποκατασταθούν, θα αλλάξουν χρήση και θα αναζωογονηθούν, ως κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές, σύμβολα της ενεργούς διαχρονικής παρεμβατικότητας της δημοτικής αρχής. Στον χώρο θα λειτουργήσουν Συμβουλευτικό Κέντρο, Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρο Νεότητας.

Η ανάπλαση των δημοτικών κατοικιών περιλαμβάνει: Το κέλυφος των πολυκατοικιών διατηρείται αναλλοίωτο μορφολογικά. Στο εσωτερικό (εκτός από τα 2 διαμερίσματα τα οποία θα τύχουν αποκατάστασης και διατήρησης) δεν διατηρείται καμία κατασκευή/ διαρρύθμιση ως αποτέλεσμα των αναγκών νέων χώρων μεγάλου εμβαδού.

Οι χώροι ενοποιούνται σε ύψος καθώς τα υφιστάμενα ύψη είναι πολύ μικρά για τις νέες λειτουργίες με σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες. Κατασκευάζεται περιμετρικός μεταλλικός διάδρομος για υπενθύμιση της ύπαρξης του οριζόντιου διαχωρισμού, εμπλουτίζει το χώρο και διευκολύνει τη συντήρηση των εξωτερικών κουφωμάτων. Σύνδεση με κοινούς χώρους εισόδου και εσωτερικής κυκλοφορίας του Κέντρου Παιδιών και Νεότητας καθώς οι ενότητες είναι συμβατές. Η εκτέλεση των εργασιών θα διαρκέσουν για χρονικό διάστημα 24 μηνών με κόστος που θα ανέλθει στα €3 εκατομμύρια.

Τρία Κέντρα στη Μισιαούλη και Καβάζογλου

Οι δημοτικές πολυκατοικίες της οδού Μισιαούλη – Καβάζογλου θα αποκατασταθούν, θα αλλάξουν χρήση και θα αναζωογονηθούν, ως κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές, σύμβολα της ενεργούς διαχρονικής παρεμβατικότητας της δημοτικής αρχής. Στον χώρο θα λειτουργήσουν Συμβουλευτικό Κέντρο, Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρο Νεότητας.

Η ανάπλαση των δημοτικών κατοικιών περιλαμβάνει: Το κέλυφος των πολυκατοικιών διατηρείται αναλλοίωτο μορφολογικά. Στο εσωτερικό (εκτός από τα 2 διαμερίσματα τα οποία θα τύχουν αποκατάστασης και διατήρησης) δεν διατηρείται καμία κατασκευή/ διαρρύθμιση ως αποτέλεσμα των αναγκών νέων χώρων μεγάλου εμβαδού.

Οι χώροι ενοποιούνται σε ύψος καθώς τα υφιστάμενα ύψη είναι πολύ μικρά για τις νέες λειτουργίες με σύγχρονες ηλεκτρομηχανολογικές υπηρεσίες.

Κατασκευάζεται περιμετρικός μεταλλικός διάδρομος για υπενθύμιση της ύπαρξης του οριζόντιου διαχωρισμού, εμπλουτίζει το χώρο και διευκολύνει τη συντήρηση των εξωτερικών κουφωμάτων. Σύνδεση με κοινούς χώρους εισόδου και εσωτερικής κυκλοφορίας του Κέντρου Παιδιών και Νεότητας καθώς οι ενότητες είναι συμβατές. Η εκτέλεση των εργασιών θα διαρκέσουν για χρονικό διάστημα 24 μηνών με κόστος που θα ανέλθει στα €3 εκατομμύρια.

Προτεραιότητα στην υποδομή των συνοικιών

Βασική και πρώτη προτεραιότητα του δήμου, όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις συνοικίες.

«Να απλωθεί ισορροπημένα και δυναμικά η ανάπτυξη στη μείζονα περιφέρεια για να δώσει πνοή και χρώμα στις μεγάλες συνοικίες του δήμου», τόνισε χαρακτηριστικά. Τα έργα αυτά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Λεμεσού, αποτελούν μέρος των έργων που αφορούν στις δυτικές συνοικίες, ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο των δυτικών συνοικιών είναι ένα έργο ολοκληρωμένης παρέμβασης που αποτελείται από έντεκα διαφορετικά επιμέρους έργα. Όλα όμως μαζί αυτά τα έργα έχουν την ίδια στόχευση και κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, της αναβάθμισης δηλαδή μιας αστικής περιοχής σε πολλαπλούς τομείς, όπως ο περιβαλλοντικός, ο κοινωνικός, ο εμπορικός και ο τομέας της αστικής κινητικότητας ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here