Άρχισε και επίσημα λειτουργία το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, στη Λεμεσό 

Με επίκεντρο του τον Κύπριο ασθενή και την προσφορά ποιοτικών αλλά και μοναδικών ανά το Παγκύπριο υπηρεσιών, με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, άνοιξε και επίσημα τις πόρτες του, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο (ΓΟΚ) στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, οραματιστής του οποίου είναι ο γνωστός ακτινολόγος Δρ. Νικόλαος Ζάμπογλου.

Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο προσδοκεί να αποτελέσει την απάντηση στην ταλαιπωρία των καρκινοπαθών των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, οι οποίοι χρειάζεται να μεταβαίνουν στη Λευκωσία για τις θεραπείες τους και ήδη, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας, θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα οικονομική πρόταση στο κράτος, για παροχή υπηρεσιών προς όλους τους καρκινοπαθείς των δυο Επαρχιών.

Αυτό ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΓΟΚ, Κίκης Καζαμίας, κατά την επίσημη εξαγγελία λειτουργίας του Κέντρου, το οποίο, όπως τόνισε, “είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένο που αποδεικνύει ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μας δεν είναι ούτε η διεύθυνση, ούτε το προσωπικό, ούτε κανένας άλλος παρά οι ασθενείς, οι ανέσεις τους και η διευκόλυνση των συνοδών τους και μελλοντικά των επισκεπτών”.

Διαβεβαιώνοντας πως η λειτουργία του Κέντρου δεν είναι ανταγωνιστική αλλά συναγωνιστική και υπενθυμίζοντας πως το 80% των καρκινοπαθών στην Κύπρο απευθύνονται στο κράτος για οικονομική κάλυψη των ιατρικών αναγκών τους, ο κ. Καζαμίας υπέδειξε πως η παρουσία του ΓΟΚ προσφέρει την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να συνομολογήσει μια οικονομικά συμφέρουσα συμφωνία συνεργασίας, με δεδομένο πως δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει κατορθωτό να δημιουργηθεί ακτινοθεραπευτικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, του οποίου το κόστος λειτουργίας θα ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

“Εμείς λέμε ότι με την πράξη μας υλοποιήσαμε μια κυβερνητική πολιτική”, είπε και πρόσθεσε “με μια δαπάνη που θα τους προτείνουμε την ερχόμενη εβδομάδα θα τους πούμε ότι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασθενείς των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου”.

Το κράτος μπορεί να δημιουργήσει ακτινοθεραπευτικό στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού σε κάποια χρόνια, ωστόσο εμείς είμαστε σήμερα μια πραγματικότητα η οποία πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, για χάρη των ασθενών, ανέφερε από την πλευρά του ο καθηγητής Ζάμπογλου, σημειώνοντας παράλληλα πως το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο διαθέτει την τεχνολογία για να εξυπηρετήσει ασθενείς που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να μεταβαίνουν στο εξωτερικό , όπως τη διαγωνιστική εξέταση PET/CT.

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη Τύπου, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ιατρικών και καινοτόμων για τα Κυπριακά δεδομένα υπηρεσιών, όπως ένα ολοκληρωμένο Τμήμα Ακτινοθεραπείας, Τμήμα Παθολογικής Ογκολογίας, Διαγωνιστικό και Επεμβατικό Τμήμα και Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, ενώ τονίστηκε πως σκοπός είναι η κάλυψη των αναγκών των Κύπριων ασθενών.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνεται στην άνεση και ψυχολογία των ασθενών είναι και ο τρόπος διαμόρφωσης των διαφόρων χώρων, όπως το δωμάτιο χημειοθεραπείας, με θέα ολόκληρη τη Λεμεσό, ο υπό δημιουργία κήπος στην οροφή, όπου οι ασθενείς θα μπορούν να μεταφέρονται ακόμα και με τα κρεβάτια τους, καθώς και η δυνατότητα που δίνεται στους ασθενείς που λαμβάνουν ραδιενεργό ιώδιο για τον θυρεοειδή, να συναναστρέφονται με συμπάσχοντες τους σε ακτινοπροστατευόμενο κήπο, αντί να είναι απομονωμένοι σε ένα δωμάτιο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ζάμπογλου, από την 1η Σεπτεμβρίου προσλήφθηκαν 72 νέοι συνεργάτες, από τους οποίους πέραν των 60 είναι νέοι επιστήμονες, που εκπαιδεύτηκαν εντατικά για δυο μήνες και πρόσθεσε πως, με την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων αδειών “ανοίγουμε πλέον τις πόρτες μας στο όραμα μας, δηλαδή ένα Κέντρο προσιτό στον Κύπριο πολίτη”.

Υπενθύμισε ακόμη την ίδρυση, σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ, της Ερευνητικής Μονάδας με την επωνυμία “Κέντρο Έρευνας Καρκίνου” (ΚΕΚ), όπου θα υποστηρίζεται από καινοτόμες ερευνητικές εγκαταστάσεις και θα επικεντρωθεί σε κλινικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διάγνωση, τη θεραπεία, την πρόληψη του καρκίνου και τη φροντίδα των ασθενών.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, έχει συμφωνηθεί η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου θα εκπαιδεύονται στο ΓΟΚ φοιτητές του Πανεπιστημίου, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά.

“Το τρίπτυχο αυτό – οι κλινικές υπηρεσίες, η ιατρική τεχνολογική έρευνα και η εκπαίδευση των νέων φοιτητών –  μας καθιστούν αισιόδοξους για το μέλλον”, συμπλήρωσε ο Νικόλας Ζάμπογλου.

Το Κέντρο, όπως λειτουργεί σήμερα με τους δύο πρώτους ορόφους,  έχει περίπου 6.100 τετρ. μέτρα ωφέλιμους και βοηθητικούς χώρους.  Πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του επόμενου χρόνου με την αποπεράτωση της δεύτερης φάσης,  προστίθενται 1.370 τετρ. μέτρα, με επιπλέον roof garden εμβαδού 740 τετρ. μέτρων, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση θα προστεθούν άλλα 2100 τετρ. μέτρα, που θα καταλαμβάνουν υπηρεσίες προληπτικής διάγνωσης.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δέκα κλίνες ημερήσιας νοσηλείας, οι οποίες στην 2η φάση θα αυξηθούν σε 18, ενώ έξι κλίνες εξυπηρετούν την ενδοϊστική βραχυθεραπεία και πέντε κλίνες τους ασθενείς με θυρεοειδή που λαμβάνουν θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο.

Υπενθυμίζεται πως η  ανέγερση του Κέντρου ξεκίνησε τον Μάιο του 2016 και η 1η φάση του ολοκληρώθηκε σε δεκαεφτά μήνες, διάστημα κατά το οποίο αδειοδοτήθηκε και η λειτουργία του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here