Συνεχίζεται και ανανεώνεται το επιτυχημένο πρόγραμμα ‘Λεμεσός: Μια Πόλη, ο Κόσμος όλος’

Επιτυχημένη καταγράφεται η πορεία του προγράμματος στήριξης της κοινωνικής ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) “Λεμεσός: Μια Πόλη, ο Κόσμος όλος”, το οποίο θα λάβει το πράσινο φως για συνέχιση του το 2017, εντός της επόμενης εβδομάδας.

Το μεσημέρι παρουσιάστηκαν, στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, με τελικό δικαιούχο το Δήμο Λεμεσού και με εταίρους το Δήμο και το ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς, τον Δήμο Αγίου Αθανασίου, τον Δήμο Γερμασόγειας και την εταιρεία Opinion and Action Services Ltd.

Σε χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Κυπριανού, ανέφερε πως η επιτυχής ένταξη και η αποτελεσματική ενσωμάτωση των ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία, αποτελούν σημαντική επένδυση για τις τοπικές αρχές και παράλληλα στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο τη συνοχή της κοινωνίας και την αλληλεπίδραση των μελών της.

“Η υλοποίηση προγραμμάτων ένταξης από τοπικές αρχές, θεωρούμε ότι συμβάλλει στην επίτευξη αυτών των στόχων, καθιστώντας τη συνύπαρξη των ποικίλων κοινωνικών ομάδων ως εφαλτήριο προόδου, ευημερίας και εκσυγχρονισμού” είπε και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του έργου “Πρόγραμμα ένταξης από Τοπικές Αρχές”, υλοποιήθηκαν με επιτυχία ενέργειες που στόχο είχαν την παροχή κοινωνικής υποστήριξης και κοινωνικού προσανατολισμού προς του ΥΤΧ, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία ενσωμάτωσης τους στην κυπριακή κοινωνία.

Υποδεικνύοντας πως η Λεμεσός έχει εξελιχθεί σε μια πολυπολιτισμική πόλη, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 20,000 μετανάστες, ανέφερε ότι ο Δήμος Λεμεσού και το εταιρικό σχήμα, μέσα από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν και συνεχίζουν να αναλαμβάνουν, συμβάλλουν με καθοριστικό τρόπο στη διασφάλιση της συνοχής της κοινωνίας, αξιοποιώντας την ποικιλομορφία, τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμική ταυτότητα της.

Ο κ.Κυπριανού σημείωσε πως η επιτυχής ολοκλήρωση του κύκλου των εργασιών του προηγούμενου έργου αλλά και των στόχων που έχουν τεθεί στο εθνικό πρόγραμμα, αποτελεί για την υπεύθυνη Αρχή κινητήρια δύναμη και δημιουργεί προσδοκίες για τη μετέπειτα συνεργασία, ανακοινώνοντας την ανανέωση της συμφωνίας επιδότησης, η οποία επίκειται τέλος του μήνα, και στην οποίαν αναμένεται αύξηση στον προϋπολογισμό του έργου που θα φτάσει τις 187.000 ευρώ.

Τέλος διαμήνυσε πως “όταν οι πολίτες μπορούν να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα, οι κοινωνίες γίνονται ανθεκτικότερες και αξιοποιούν τον πλούτο της πολυπολιτισμικότητας”.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του Δημάρχου Λεμεσού Νίκου Νικολαΐδη, τον οποίον ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος Νίκος Σύκας, αναφέρει πως “είμαστε υπερήφανοι ως Λεμεσιανοί γιατί ο Δήμος μας είναι ο επικεφαλής, τελικός δικαιούχος ενός έργου μαζί με εταίρους άλλους δήμους, καλύπτοντας όλη την επαρχία Λεμεσού και είμαστε διπλά υπερήφανοι γιατί η Λεμεσός συμβάλει στην καλλιέργεια της κουλτούρας της ανοχής, του σεβασμού στη διαφορετικότητα”.

Σήμερα, συνεχίζει ο κ. Νικολαΐδης, “τρία χρόνια εμπειρίας στην εφαρμογή του προγράμματος, “κι εγώ έχοντας τη σκυτάλη της Δημαρχίας, νιώθουμε ικανοποίηση γιατί έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε το Δήμο Λεμεσού, υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προσφοράς υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που έχουν φέρει τους Υπηκόους Τρίτων Χωρών πιο κοντά στους δημότες μας, μαζί με την κοινωνία υποδοχής”.

Με τους ΥΤΧ, προσθέτει, μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και την κουλτούρα μας, δίνουμε την ευκαιρία στους μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν νόμιμα και εργάζονται στην Κύπρο, να γνωρίσουν το δικό μας Πολιτισμό και να μάθουν τον τρόπο ζωής μας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους όπως όλοι οι κάτοικοι, προσφέρουμε υπηρεσίες σε μετανάστες και πρόσφυγες για βασικές ανάγκες τους και κάνουμε πράξη τον σεβασμό, την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Η Λεμεσός, καταλήγει στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού, ήταν ανέκαθεν το λιμάνι του ήλιου που φιλοξενούσε διαφορετικούς ανθρώπους και άλλους πολιτισμούς και η  πολυπολιτισμικότητα είναι μία από τις δυνάμεις μας, είναι  μέρος της ταυτότητάς μας.

Ο Δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς Δώρος Αντωνίου, ο Δήμαρχος  Αγίου Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου και ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Γερμασόγειας Γιώργος Αθάνατος, αναφέρθηκαν με τη σειρά τους στη σημασία υλοποίησης τέτοιου είδους προγραμμάτων, γιατί με αυτό τον τρόπο οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να συμβάλουν, όπως είπαν, αποτελεσματικά στην καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Τις δράσεις που έγιναν από τους εταίρους μέσα στο 2016 παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού, δημοτικός σύμβουλος Χάρτης Τρίκκης, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την εμπιστοσύνη που έχει επιδειχθεί προς το Δήμο Λεμεσού για το συντονισμό, τη διαχείριση και την ολοκλήρωση του προγράμματος.

“Η ΕΕ και η Πολιτεία μας, πολύ σωστά διαβλέπουν ότι οι πολιτικές ένταξης και ενσωμάτωσης χρειάζονται δέσμευση σε τοπικό επίπεδο για την εφαρμογή τους”, είπε και πρόσθεσε πως “ο Δήμος Λεμεσού και οι εταίροι του έχουν υλοποιήσει το πρόγραμμα αυτό με τρεις βασικούς στόχους, την γνωριμία και αλληλεπίδραση των δημοτών μας με τους μετανάστες, την ομαλή συμμετοχή των μεταναστών στην καθημερινή μας ζωή και την παροχή βασικών υπηρεσιών για τις ανάγκες τους.

Αναφερόμενος στις δράσεις που έγιναν, ο κ.Τρίκκης είπε πως αυτές αφορούν διαπολιτισμικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης ( μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και ζωγραφικής), προγράμματα κοινωνικής στήριξης,  ενέργειες ανάπτυξης αισθήματος αποδοχής και κατανόησης των δημοτών στη διαφορετικότητα και αντιμετώπισης του ρατσισμού και των διακρίσεων (παιδικά εργαστήρια και παρεμβάσεις σε σχολεία), ενέργειες για ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας (εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια) και προγράμματα κοινωνικού προσανατολισμού (εκπαιδευτικές εκδρομές).

Καταλήγοντας, ο Χάρης Τρίκκης είπε πως η κοινωνική ένταξη πρέπει να είναι μια συνεχής, αμφίδρομη διαδικασία ανάμεσα στους μετανάστες και τους δημότες και διαβεβαίωσε πως το Γραφείο και η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού θα συνεχίσει να συμβάλλει με τρόπο ωφέλιμο και ουσιαστικό στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού μεταξύ δημοτών και μεταναστών, “προϋπόθεση για την ομαλή ένταξη και αλληλοεπίδραση τους”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here