Πως να προστατέψετε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του διαδικτύου

Τα παιδιά είναι ίσως η πιο ευάλωτη κατηγορία χρηστών του διαδικτύου. Για την προστασία τους παραθέτουμε δέκα στοιχειώδη μέτρα, τα οποία εάν ληφθούν, θα περιορίσουν στο ελάχιστο τους κινδύνους που δυνατό να ανακύψουν από τη χρήση του διαδικτύου:

• Μάθετε τα παιδιά σας να μη δίνουν ποτέ τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλες προσωπικές πληροφορίες, όπως το πού πηγαίνουν σχολείο ή το πού τους αρέσει να παίζουν και ενθαρρύνετε τα να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο μαζί σας.

• Μάθετε τα παιδιά σας πως η διαφορά μεταξύ καλού και κακού είναι η ίδια στο Διαδίκτυο όπως και στον πραγματικό κόσμο.

• Δείξτε στα παιδιά σας πώς να σέβονται τους υπόλοιπους χρήστες του Διαδικτύου. Φροντίστε να κατανοήσουν πως οι κανόνες καλής συμπεριφοράς δεν αλλάζουν μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται στον υπολογιστή.

• Πείτε στα παιδιά σας πως ΠΟΤΈ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟ. Εξηγήστε τους ότι οι διαδικτυακοί φίλοι μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι αυτό που υποστηρίζουν πως είναι.

• Μάθετε στα παιδιά σας πως ότι διαβάζουν ή βλέπουν στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αλήθεια. Ενθαρρύνετε τα να σας ρωτούν εάν έχουν αμφιβολίες.

• Ελέγξτε τη δραστηριότητα του παιδιού σας στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας προηγμένο λογισμικό Διαδικτύου. Ο γονικός έλεγχος μπορεί να σας βοηθήσει να φιλτράρετε το επικίνδυνο περιεχόμενο, να καταγράφετε τις τοποθεσίες που επισκέπτεται το παιδί σας και να μάθετε τι κάνει εκεί.

• Πάντα να συνδέεστε στο Διαδίκτυο μαζί με τα παιδιά σας, κυρίως όταν αυτά είναι ηλικίας κάτω των 14 ετών.

• Προσθέστε αποδεκτές τοποθεσίες στη λίστα αγαπημένων για να δημιουργήσετε ένα προσωπικό διαδικτυακό περιβάλλον για τα παιδιά σας.

• Χρησιμοποιήστε λογισμικό που να αποκλείει τα ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα, για να προστατέψετε τα παιδιά σας.

• Είναι καλύτερα οι Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές να ευρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι και όχι στο υπνοδωμάτιο των παιδιών, για να ασκείται ο απαιτούμενος έλεγχος από εσάς.

Τα πιο πάνω μέτρα κάνουν τον ανήλικο χρήστη του Διαδικτύου να αισθάνεται ότι δεν είναι ελεύθερος και ανεξέλεγκτος, ενώ αποτρέπουν τον κίνδυνο από του να πέσει ένας ανήλικος θύμα διαδικτυακής διαφθοράς. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εμπεδώσουμε  στα παιδιά μας ότι πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να βρίσκεται οποιοδήποτε πρόσωπο, που μπορεί να είναι ακόμα και εγκληματίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here