Κίνδυνος διακοπής των πτήσεων ανάμεσα σε Ην. Βασίλειο και Κύπρο

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Βρυξέλλες, καθώς ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα μπορούσε να οδηγήσει στο ακραίο μεν, αλλά καθόλα αληθινό σενάριο δε, διακοπής των πτήσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

«Εγείρονται μεγάλα ζητήματα ασφάλειας πτήσεων, ζητήματα διαχείρισης αεροδρομίων, διαχείρισης συνόρων. Αυτά είναι τόσο σημαντικά, που ανάλογα με το τι θα προκύψει ως καταρχήν διευθέτηση, θα τύχουν ρύθμισης. Κανείς δεν είναι σε θέση να πει με ακρίβεια πώς θα είναι η επόμενη μέρα σε περίπτωση απόλυτης ανυπαρξίας οποιασδήποτε ρύθμισης», ανέφερε εκ μέρους της ΟΕΒ, ο Μιχάλης Αντωνίου.

Για τη χώρα μας ένα ακραίο σενάριο θα ήταν ιδιαίτερα καταστροφικό, δεδομένων των ιδιαίτερων εμπορικών με το ΗΒ, της πολυπληθούς κυπριακής παροικίας και κυρίως του μεγάλου τουριστικού ρεύματος από την Βρετανία προς την Κύπρο.

«Θα προκύψουν δυσκολίες το δίχως άλλο, αν δεν υπάρξει συντεταγμένη ρύθμιση των ζητημάτων αυτών, στην πιο ευαίσθητη βιομηχανία της αεροπλοΐας», είπε ο ΓΔ της ΟΕΒ.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές των Βρυξελλών, αυτό θα μπορούσε να συμβεί λόγω των κανονισμών για τον ενιαίο ευρωπαϊκό ουρανό, υπό τον οποίο βρίσκονται όλα τα κράτη μέλη.

Άρα, ένα σκληρό Brexit αυτόματα τερματίζει τις πτήσεις από και προς την Βρετανία, η οποία δεν έχει υπογράψει διμερείς συμφωνίες με τους 27.

Μάλιστα, μεταβατικές περίοδοι ισχύουν μόνο σε περίπτωση ύπαρξης συμφωνίας.

Ωστόσο, η ΟΕΒ εμφανίζεται καθησυχαστική ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή και δεν θα επηρεαστεί η αεροπορική σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σε περίπτωση που προκύψουν ακραία σενάρια, ακραίες θα είναι και οι λύσεις που θα δώσουμε. Αλλά επειδή σε κάθε περίπτωση το διακύβευμα είναι μεγάλο έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα βρεθεί λύση», είπε ο κ.Αντωνίου.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες γίνονται ήδη ασκήσεις επί χάρτου ώστε ακόμα και σε αυτό το ακραίο σενάριο να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here