Ιδού τα 6 πλαστικά κι άλλα προϊόντα που απαγορεύει η ΕΕ – Δείτε πότε

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφωνούν σε δραστικές περικοπές στα πλαστικά που προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν, επιβάλλεται:

·         Απαγόρευση σε μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης, ωτοκαθαριστές (μπατονέτες), καλαμάκια και αναδευτήρες από το 2021

·         Απαγόρευση οξοπλαστικών και ορισμένων πολυστυρένιων

·         Η ενισχυμένη εφαρμογή της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”

Πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, όπως πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, ξυλάκια μπαλονιών ή μπατονέτες θα απαγορευτούν στην ΕΕ βάσει της προσωρινής συμφωνίας την Τετάρτη μεταξύ του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Η Ευρωβουλευτής Frédérique Ries (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο) δήλωσε τα εξής: «Οι πολίτες ανέμεναν ένα μόνο πράγμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να υιοθετήσει μια φιλόδοξη οδηγία κατά των πλαστικών μίας χρήσης, τα οποία ευθύνονται για την ασφυξία των θαλασσών και των ωκεανών. Αυτό έγινε με την συμφωνία μας που έκλεισε στις 6.30 το πρωί. Θα μειωθεί το κόστος περιβαλλοντικών ζημιών κατά 22 δισ. ευρώ – το εκτιμώμενο κόστος που οφείλεται στη ρύπανση από πλαστικά στην Ευρώπη μέχρι το 2030.

Η Ευρώπη έχει τώρα ένα νομοθετικό πρότυπο για να υπερασπιστεί και να προωθήσει σε διεθνές επίπεδο, δεδομένης της παγκόσμιας φύσης του ζητήματος της ρύπανσης της θάλασσας λόγω πλαστικών υλικών. Αυτό είναι απαραίτητο για τον πλανήτη και αυτό μας ζητούν εκατομμύρια ενδιαφερόμενοι Ευρωπαίοι πολίτες».

Τα ακόλουθα προϊόντα που θα απαγορευτούν στην ΕΕ:

– Πλαστικά μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και ξυλάκια)
– Πλαστικά πιάτα
– Πλαστικά καλαμάκια
– Ωτοκαθαριστές (μπατονέτες), από πλαστικό
– Πλαστικά μπαλόνια
– Αποσυνθετικά πλαστικά και δοχεία τροφίμων και κύπελλα από διογκωμένο πολυστυρένιο

Η προσωρινή συμφωνία προβλέπει επίσης:

· Ενισχυμένη εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει», ιδίως για τον καπνό, μέσω της καθιέρωσης της Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού.

· Ένα καθεστώς της Διευρυμένης Ευθύνης του Παραγωγού για τα αλιευτικά εργαλεία που έχουν χαθεί ή εγκαταλειφθεί, εξασφαλίζοντας ότι οι παραγωγοί, και όχι οι αλιείς, θα επιβαρύνονται με το κόστος συλλογής των χαμένων αλιευτικών εργαλείων στη θάλασσα

· Oι φιάλες ποτών θα πρέπει να συλλέγονται σε ποσοστό 90% μέχρι το 2029

· Ανακύκλωση του περιεχομένου των πλαστικών μπουκαλιών σε ποσοστό 25% μέχρι το 2025 και σε ποσοστό 30% μέχρι το 2030

· Yποχρεωτική σήμανση των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τσιγάρων με πλαστικά φίλτρα που ρίχνονται στο δρόμο, καθώς και για άλλα προϊόντα όπως πλαστικά κύπελλα, υγρά μαντηλάκια και σερβιέτες

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο ώστε να καταστεί νόμος. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα ψηφίσει το κείμενο τον Ιανουάριο του 2019.

Ιστορικό

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάνω από το 80% των απορριμμάτων στις θάλασσες είναι από πλαστικό. Τα προϊόντα που καλύπτονται από την εν λόγω απαγόρευση αποτελούν το 70% όλων των ειδών απορριμμάτων που βρίσκονται στις θάλασσες. Λόγω του αργού ρυθμού αποσύνθεσης του, το πλαστικό συσσωρεύεται σε θάλασσες, ωκεανούς και παραλίες εντός της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως. Πλαστικά κατάλοιπα βρίσκονται σε θαλάσσια είδη, όπως θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, φάλαινες και πουλιά, αλλά και σε ψάρια και οστρακοειδή, και κατά συνέπεια στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Ενώ τα πλαστικά είναι εύχρηστα, προσαρμόσιμα, χρήσιμα και οικονομικής αξίας, χρειάζονται καλύτερη χρήση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Όταν τα πλαστικά μετατρέπονται σε απόβλητα, ο οικονομικός τους αντίκτυπος περιλαμβάνει όχι μόνο τη χαμένη οικονομική αξία του υλικού, αλλά και το κόστος καθαρισμού και τις απώλειες στον τουρισμό και την αλιεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here