Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα σε Λεμεσό και Λευκωσία (vid)

Ώρα 2.20 τα ξημερώματα Τρίτης και στη Λευκωσία γίνεται χαλασμός Κυρίου. Ισχυρές καταιγίδες και έντονη χαλαζόπτωση σαρώνουν τα πάντα.

Το μένος της φύσης αδυσώπητο… καταστρέφει χωρίς διάκριση, μετατρέποντας σε λίμνες και ποτάμια δρόμους, σπίτια και επιχειρήσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, την Αγλαντζιά, το Στρόβολο, την Έγκωμη και το Καϊμακλί.

Η ανατολή του ηλίου αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής. Κεντρικές οδικές αρτηρίες καλύφθηκαν με φερτά υλικά και τόνους λάσπης. Υποστατικά πλημμύρισαν, όπως και αυτό το υπόγειο πολυκατοικίας, ύψους 6 μέτρων που καλύφθηκε με συνολικά 1000 τόνους νερού, θάβοντας – στην κυριολεξία – τέσσερα οχήματα.

”Κοιμήθηκα ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου και ξύπνησα ιδιοκτήτης ενός υποβρύχιου και μιας πισίνας”, λέει στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ ένοικος πολυκατοικίας.

Η απόγνωση στα μάτια των πληγέντων, εμφανής.

”Τί να πω; Ξυπνήσαμε πρωί, είδαμε την κατάσταση που είδαμε. Δεν ξέρουμε τί θα γίνει”, λέει άλλη ένοικος.

Η Λεωφόρος Αμμοχώστου θύμιζε στην κυριολεξία ένα φουσκωμένο ποτάμι. Από νωρίς το πρωί μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν μάχη για άντληση των όμβριων υδάτων, τη στιγμή που οι κάτοικοι της περιοχής, που είδαν το βιός τους να γίνεται βορά στα ορμητικά νερά, μετρούν τις πληγές τους.

”Ήρταμε δαμέ, η πίεση του νερού έσπασε μου την πόρτα, τζαι μπήκε το νερό μες στο μαγαζί. Τζαι μετρώ τις πληγές μου. Ό,τι είχε σε στάθμη 20-25 πόντους καταστράφηκε. Τζαί έπιπλα τζαι ούλλα”, λέει ιδιοκτήτης περιπτέρου.

”Μπήκαν από τη μια μεριά και βγήκαν από την άλλη. Από η ώρα 4 προσπαθούμε να τα καθαρίσουμε. Ζημιές τεράστιες. Εβραχήκαν τα όσπρια, τα πάντα, τα ψυγεία, βραχυκυκλώματα”, λέει ιδιοκτήτης φρουταρίας.

Παρών και ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς, που έσπευσε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την τραγικότητα της κατάστασης.

”Είναι μια περιοχή, η οποία λόγω και της υψομετρικής διαφοράς που υπάρχει με τη βουνοπλαγιά που βλέπετε απέναντι // τα νερά όλα καταλήγουν σε αυτή την περιοχή. Και πρέπει να δούμε και εμείς ως Δήμος κάποια νέα αντιπλυμμηρικά, αλλά ίσως και σε συνδυασμό με τα Δημόσια Έργα να δούμε πως αυξάνονται οι δυνατότητες των οχετών”, λέει ο Δήμαρχος της Αγλαντζιάς.

Το σκηνικό ίδιο και στην οδό Ανδροκλέους στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σ’ αυτή την πολυκατοικία, τα νερά κάλυψαν το κλιμακοστάσιο, με τους κατοίκους της περιοχής να καταγγέλλουν τις δημοτικές αρχές για ολιγωρία.

”Γιατί τελικά πληρώνουμε την εμείς που ψηφίζουμε, πληρώνουμε φόρους, προσπαθούμε να είμαστε εντάξει και η πολιτεία απέναντί μας, δεν είναι εντάξει”, λέει ιδιοκτήτης περιπτέρου.

”Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στην αστική Λευκωσία, διότι δεν υπάρχει ένα αναβαθμισμένο δίκτυο ομβρίων υδάτων.//
Ο Δήμος επένδυσε περίπου 20 εκ και προχωρούμε με έργο ακόμη 20 εκ ευρώ για τοποθέτηση αγωγών ομβρίων μέσα στις γειτονιές μας”, δηλώνει ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

Από τη Θεομηνία, η κυκλοφορία σε σημεία του οδικού δικτύου διακόπηκε, ενω αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

”Υπάρχουν πλημμύρες, υπάρχουν καταστροφές εκτεταμένες σε κάποια σπίτια και προσπαθούμε με σε συνεργασία και με την αστυνομία και με το εργατικό δυναμικό του Δήμου μας… να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις εκεί και όπου μπορούμε”, ανέφερε ο Δήμαρχος Στροβόλου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε περισσότερες από 200 κλήσεις. Οι 80 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων από υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους. Τα περιστατικά ιεραρχήθηκαν βάσει σοβαρότητας και τυγχάνουν χειρισμού από συνολικά 20 συνεργεία, που ενισχύθηκαν με άντρες από τους επαρχιακούς Σταθμούς και την ΕΜΑΚ.

”Επιπρόσθετα τα επεισόδια τα οποία είχαμε ανταποκριθεί αφορούσαν αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και ημιυπόγεια υποστατικά, είχαμε κάποιες ρυμουλκήσεις οχημάτων, είχαμε κάποιες διασώσεις τα οποία βρίσκονταν εντός των οχημάτων και εντός πλημμυρισμένων δρόμων”, είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι Υπηρεσίες των Επαρχιακών Διοικήσεων προχωρούν σε καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να παρασχεθεί οικονομική ή άλλη βοήθεια στους πληγέντες.

Παράλληλα, γίνονται διευθετήσεις, ώστε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, όσοι δεν είναι δυνατόν να παραμείνουν στις κατοικίες τους.

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε και η Λεμεσός. Ανεμοστρόβιλος διέλυσε τα πάντα στο διάβα του. Υποστατικά, αυτοκίνητα ακόμα και εμπορευματοκιβώτια παρασύρθηκαν, ενώ από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here