Ανοίγει την αυλαία του το 13ο φεστιβάλ ‘Μουσικές του Κόσμου’ στη Λεμεσό

Με συναυλία από το “Ethno Cyprus 2018” σηκώνει απόψε αυλαία το 13ο φεστιβάλ “Μουσικές του κόσμου” (13th Cyprus Rialto World Music Festival), που οργανώνει από τις 10 μέχρι τις 26 Ιουλίου το θέατρο Ριάλτο, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Δήμο Λεμεσού.

Η εναρκτήρια τελετή του φεστιβάλ μουσικής θα δοθεί στις 21:00, στην Πλατεία Ηρώων, σε μια υπαίθρια σκηνή, όπου 40 περίπου νεαροί δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων, ηλικίας από 15 έως 30 χρονών, θα παρουσιάσουν ένα πρωτότυπο προγράμμα που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις μουσικές παραδόσεις των Μεσογειακών χωρών.

Πρόκειται για το τελικό αποτέλεσμα της κατασκήνωσης παραδοσιακής μουσικής “Ethno Cyprus 2018” που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό από την 1η έως τις 10 Ιουλίου και στην οποία συμμετείχαν νέοι από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες (Κύπρο, Κροατία, Βέλγιο, Λίβανο και Ιορδανία).

Στις υπόλοιπες μέρες του φεστιβάλ, η Πλατεία Ηρώων υποδέχεται σχήματα και μουσικούς από την Κύπρο και το εξωτερικό, προσφέροντας την ευκαιρία για μουσική συνδιαλλαγή μεταξύ κοινού και μουσικών διαφορετικών παραδόσεων και επιρροών.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Ιουλίου, το κουαρτέτο Fourth Moon με μουσικούς από Σκωτία, Ιταλία, Αυστρία και Γαλλία, θα παρουσιάσει μια ιδιαίτερη μουσική που, ενώ έχει τις ρίζες της στη σκωτσέζικη και ιρλανδική μουσική παράδοση, αναπτύσσει το δικό της χαρακτήρα, συμπεριλαμβάνοντας επιρροές από κλασική και τζαζ μέχρι τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθεί, τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, το κυπριακό συγκρότημα Monsieur Doumani, που επικεντρώνεται στη διασκευή κυπριακών παραδοσιακών κομματιών, ενώ την Τρίτη, 17 Ιουλίου, θα εμφανιστεί η διεθνώς αναγνωρισμένη μπάντα Dikanda, από την Πολωνία, η οποία αντλεί έμπνευση από τους παραδοσιακούς φολκλόρ ήχους της ευρύτερης Ανατολής, από τα Βαλκάνια, το Ισραήλ, το Κουρδιστάν τη Λευκορωσία μέχρι και την Ινδία.

Την Πέμπτη 19 Ιουλίου, η Mercedes Peón, μια από τις πλέον χαρισματικές ερμηνεύτριες της σύγχρονης world music σκηνής θα μυήσει το κοινό στις μουσικές της Γαλικίας, ενώ το Σάββατο, 21 Ιουλίου, το φεστιβάλ ταξιδεύει στο χωριό Λόφου, για μια συναυλία των μουσικών του “Rialto Residency”, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της τετραήμερης μουσικής συγκατοίκησης τους, στην αυλή του κοινοτικού ξενώνα.

Το φεστιβάλ επιστρέφει στην Πλατεία Ηρώων τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, με το συγκρότημα “Νικόλας Τρύφωνος Quintet”, που θα παρουσιάσει αυθεντικές συνθέσεις και μελωδίες της τζαζ και της παραδοσιακής μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η λήξη του φεστιβάλ “Μουσικές του Κόσμου”, θα δοθεί την Πέμπτη 26 Ιουλίου, με το κυπριακό σχήμα Macumba που παρουσιάζει μια διαφορετική προσέγγιση στους λατινικούς ρυθμούς, μέσα από μια σύγχρονη τζαζ αισθητική αντίληψη.

Όλες οι συναυλίες αρχίζουν στις 21:00 και είναι ανοικτές για το κοινό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here